Lid worden

WAT IS BABC

De vzw BABC (Belgian Association for Boardriding Competitors) is de overkoepelende vereniging van alle boardriding klassen en betaalt jaarlijks de Belgische bijdrage aan de internationale World Sailing (voorheen: ISAF)-klassen. BABC verdedigd alle belangen van Belgische wedstrijdsurfers, dit zowel op Nationaal als op Internationaal vlak en één van de doelstellingen is om de kosten voor het wedstrijdsurfen zo laag mogelijk te houden, mede door uniformiteit in de klassenregels. Om dit te verwezelijken is er regelmatig overleg met de internationale organisaties die de klassenregels opstellen. BABC en WWSV (Wind en Watersport Vlaanderen) zorgen, in samenwerking met de clubs, voor het organiseren van leuke wedstrijden op goede wedstrijdlocaties, voor een instroom vanuit het nationale naar het internationale circuit. Ook stelt BABC, in samenspraak met WWSV en de clubs de nationale kalender op en zorgt voor contacten met buitenlandse klassenverenigingen om overlap op de kalender, in de mate van het mogelijke, te voorkomen.

 

LID WORDEN

BABC kent 2 soorten lidmaatschappen, zijde:

Steunend lidmaatschap (donateur):

Hiermee steun je het wedstrijdsurfen in België zodat BABC kan proberen meer ondersteuning te bieden op trainingsactiviteiten van de klasse. Je ontvangt geen licentie om een zeilnummer te mogen voeren.

 

Prijs: vrije keuze, met een minimum van 10 euro per jaar

Lidmaatschap met zeilnummer

Wens je deel te nemen aan nationale wedstrijden dan is een zeilnummer zeker aan te raden. Een zeilnummer zorgt voor herkenbaarheid op een water en is een grote hulp voor de wedstrijdleiding. 

 

Voor het aanvragen van een zeilnummer moet de aanvrager lid zijn van een bij Wind en Watersport Vlaanderen of Fédération Francophone du yachting Belge aangesloten club en dus in het bezit zijn van een wedstrijdlicentie. Wens je deel te nemen aan internationale wedstrijden dan is dit lidmaatschap verplicht. Bovendien sponsoren verschillende clubs de actieve wedstrijdsurfers waardoor je al snel het bedrag van het lidmaatschap terugbetaald krijgt.

 

Bij aanvraag van een zeilnummer moet het nummer vrij zijn. 

 

Prijs25 euro per jaar (exclusief stickers zeilnummer, deze zijn verkrijgbaar via de BABC Shop)

VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ)

Waarom zou ik lid worden van BABC vzw

Zie de tekst hierboven.

 

Wat zijn de taken van de Wind en Watersport Vlaanderen

WWSV is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Zij is door Sport.Vlaanderen erkend. WWSV vzw staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

WWSV spitst zich niet enkel toe op competitie. Het ondersteunen van recreatieve evenementen zoals de watersportdag, opendeurdagen en bijscholingen zorgen voor een voortdurend contact met de sporters en de clubs, zowel met de beginners als de pro’s.:
 – Het opleiden van Race Officers & Juryleden
 – Het opleiden van Trainers
 – Het afleveren van wedstrijdlicenties
 – Opstellen van regels en richtlijnen voor het organiseren van nationale wedstrijden
 – Opleiden van rescue
 – Het (laten) organiseren van Belgische Kampioenschappen
 – Ondersteuning bieden aan de clubs via wedstrijdtrailer, rubberboten, boeien, etc.

 

Waarom moet ik een wedstrijdicentie hebben?

In alle sporten zijn licenties nodig, zo dus ook bij windsurfen. Je betaalt mee aan de kosten die door het BABC worden gemaakt voor het wedstrijdsurfen en je krijgt een uniek zeilnummer, zodat je bekend bent bij pers, publiek en organisatie. Verdere info op de pagina wedstrijdlicentie.

 

Aan welke eisen moet een zeilnummer voldoen?

Het moet een uniek nummer zijn waardoor je tijdens een wedstrijd herkenbaar bent. Voor het nummer moet steeds de nationaliteitscode staan. Voor België is dat BEL. De letters moeten een minimale hoogte hebben van 23 cm. Ze moeten een duidelijk leesbaar lettertype hebben en zwart van kleur zijn. Je kan je stickers zeilnummers bestellen via de BABC Shop.

 

Ben ik verplicht lid te zijn van een windsurfclub?

Ja, tenminste als je wilt wedstrijdsurfen en een wedstrijdlicentie (en zeilnummer) wil aanvragen. Het beste is je aan te sluiten bij een WWSV-club of FFYB-club in de buurt.

 

We zouden graag zelf een wedstrijd willen organiseren, kunnen we ondersteuning van BABC krijgen?

Zeker weten! We helpen je graag om zo het aantal wedstrijden te vergroten en te verbeteren. Neem voor vragen contact op met één van de bestuursleden.